Reggeli
Almás-diós zabpehely tejjel
Hozzávalók 1 főre
zabpehely (kb. 3 evőkanál) 50 g
tej, 1,5%-os 2 dl alma (kb. 1 közepes db) 150 g
dió (kb. 2 db fél dióbél) 5 g
méz (kb. 2 teáskanál) 10 g
fahéj (kb. késhegynyi) 0,1 g
Elkészítés: A zabpelyhet leöntjük ízlés szerint hideg vagy meleg tejjel, és pár percig állni hagyjuk. Hozzákeverjük a kisebb darabokra felaprított almát (héját meghagyva), majd megszórjuk durvára vágott dióval. Mézzel, őrölt fahéjjal ízesítjük.
Bazsalikomos sonkás-sajtos melegszendvics
Retek/paradicsom
Tea
Hozzávalók 1 főre:
Graham kenyér (kb. 1 vékony körszelet) 60 g
olívaolaj (kb. 1 evőkanál) 10 g pulykasonka felvágott (kb. 2 szelet) 40 g
óvári sajt (kb. hüvelykujjnyi hosszú) 20 g
friss bazsalikomlevél 0,1 g
retek (kb. 2 közepes db) 50 g
tea 2 dl cukor (kb. 2 teáskanál) 8 g
Elkészítés: A kenyérszeletet megkenjük olívaolajjal, ráhelyezzük a felvágottat, megszórjuk reszelt sajttal, majd előmelegített
grillsütőben addig sütjük, amíg az ráolvad. Friss bazsalikomlevelekkel díszítjük, retekkel kínáljuk, mellé teát
készítünk.
Padlizsánkrémes szezámmagos vagy rozsos zsemle
Uborka
Tejeskávé
Hozzávalók 1 főre:
padlizsán (10 cm átmérőjű 2 cm vastag szelet) 80 g
olívaolaj (kb. 1 evőkanál) 10 g
fokhagyma (kb. késhegynyi) 0,1 g
só (kb. csipetnyi) 0,5 g
feketebors (kb. késhegynyi) 0,1 g
szezámmagos zsemle
1 db uborka (kb. 6-8 karika) 30 g vagy paradicsom
tej, 1,5%-os 1,5 dl
eszpresszó kávé 0,5 dl
cukor (kb. 2 teáskanál) 8 g
Elkészítés:
Előmelegített sütőben puhára sütjük a padlizsánt. Miután kihűlt, a héjából kikaparjuk a padlizsánhúst, összetörjük
villával, majd hozzátesszük az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, és a fűszereket. A kettévágott zsemlét megkenjük
a jól kikevert padlizsánkrémmel és uborkaszeleteket adunk mellé. Innivalónak tejeskávét készítünk.
Tonhalkrémes korpás kifli vagy rozsos kenyér
Narancslé
Hozzávalók 1 főre:
olajos tonhal (kb.1 evőkanál) 30 g
margarin, 35%-os (kb. 1 teáskanál) 10 g
majonéz (kb.1 teáskanál) 10 g
lilahagyma (kb. 2 evőkanál) 30 g
zöldpaprika (kb. 2 evőkanál) 30 g
citromlé (kb.1 kávéskanál) 2 g
korpás kifli 1 közepes darab
narancslé (100%-os) 2 dl
Elkészítés: A tonhalról lecsöpögtetjük az olajat, majd villával összetörjük. Margarinnal és majonézzel kikeverjük, ezt követően
apróra vágott lilahagymával, zöldpaprikával és friss citromlével ízesítjük. Az így elkészült tonhalkrémmel megkenjük
a kiflit, és narancslevet kínálunk mellé.
Cukkinis rántotta
Jégsaláta
paradicsom
Félbarna kenyér
Tej
Hozzávalók 1 főre:
repceolaj (kb. 1 teáskanál) 5 g
vöröshagyma (kb. 1 evőkanál) 10 g
cukkini (kb. 3 cm hosszú darab) 30 g
tojás 2 közepes darab
só (kb. csipetnyi) 0,5 g
paradicsom (kb. fél közepes db) 50 g
jégsaláta (1-2 levél) 10 g
félbarna kenyér (fél ujjnyi vastag szelet) 40 g
tej, 1,5%-os 2 dl
Elkészítés: Teflonedényben felhevített olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a
felkockázott cukkinit, és fedő alatt pároljuk pár percig. A megtisztított tojásokat felütjük és kis csipetnyi sóval
felverjük. Amikor már csaknem teljesen puha a cukkini, a fedőt levéve elpárologtatjuk a levét, ráöntjük a tojásokat,
majd kevergetve megsütjük. Jégsalátával és paradicsommal tálaljuk, mellé félbarna kenyeret adunk és reggeli
folyadékként tejet.