Egészséges életmód, egészséges étrend.

A szőlő csodája


Miért éppen a szőlő?

Rengeteg fajtája létezik, megkülönböztetünk bor- és csemegeszőlőt, ezeken belül is sokféle méretű, színű és ízű változatot, így mindenki találhat kedvére valót.

Természetesen vitaminokban és hasznos tápanyagokban gazdag, így a szőlő az egészséges táplálkozás egyik fontos összetevője.

Magas rost- és víztartalma miatt jótékonyan befolyásolja az emésztést és a bélműködést, így fogyókúrázók magas cukortartalma ellenére is fogyaszthatják (69 kcal/100 g). A cukorbetegeknek tudniuk kell, hogy a szőlő cukortartalma igen magas, 15,5 mg/100 g. A vörös és a fekete szőlőfajták antioxidáns tulajdonságokkal is bírnak, a bennük lévő flavonoidoknak köszönhetően.

    A szőlő csodája

    A szőlő és a kárpát-medencei magyar lét elválaszthatatlanul egybeforrt az elmúlt évszázadok során. Ami pedig első körben mindenkinek eszébe jut itthon a szőlőről, az egészen bizonyosan a jó magyar bor. Vitathatatlanul a világ élmezőnyében vannak ízélményben a magyar borok, de természetesen a szőlő, mint gyümölcs, kedvező élettani hatásainak köszönhetően, jóval több ennél.

    A szőlőtermesztéshez ideális országunk klímája, ugyanis a szőlőnek sok napfény szükséges, illetve meleg és tápanyagban gazdag talaj. Mindez pedig adott a leghíresebb magyar bortermő vidéken, Tokaj-Hegyalján is, ahol Erdőbénye ad otthont többek között a Béres Szőlőbirtoknak is.

    Szőlőnedű, szőlőmag, szőlőlevél

    A szőlőből préselt nedű (murci, must, majd bor) is kifejezetten sokat megőriz a gyümölcsben található vitaminokból, ásványi anyagokból, így ital formájában is jótékonyan hat szervezetünkre a mértékkel történő fogyasztása.
    Emellett igencsak közkedvelt a szőlőszemek aszalása. A benne lévő víztartalom kivonásával ugyanis szenzációsan finom csemegét lehet belőle nyerni, a mazsolát. Ezt eredetileg a meleg éghajlatú tájakon készítették (Törökország, Irán, Görögország) a magnélküli szőlőfajtákból. Ilyenkor az aszalódott szőlőszemek cukortartalma koncentrálódik és elérheti a 35%-ot is.
    A magokkal bőven ellátott szőlőfajták sem kerülendők. Sőt! A szőlőmag feldolgozására már külön iparág épült. A borkészítés során kezdetben melléktermékként jelentkező szőlőmagból értékes olaj préselhető ki, köszönhetően a benne lévő linolénsavaknak, polifenoloknak, flavonoidoknak és vitaminoknak. A belőle készült kivonatot forgalomba hozzák olaj, őrlemény, vagy akár szőlőmagliszt formájában is. Az olajat elsősorban dresszingek, salátaöntetek elkészítésekor tudjuk teljes tápértékmegtartás mellett felhasználni, de sütésnél is bátran bevethetjük.
    A szőlőlevél felhasználásáról elsősorban a mediterrán térség kulináriája, ezen belül is a görög és a török konyha híres. De a Közel-Keleten is kedveltek a sajttal, darált bárányhússal, zöldségekkel gazdagon megtöltött szőlőleveles fogások.

    Receptek szőlővel

    A szőlő nem csak hogy értékes tápanyagokban gazdag, de szinte minden része felhasználható a mindennapi étkezéseink során. Gyümölcslé, bor, pezsgő, de szőlőlekvár, mazsola, sőt kozmetikai termékek is készülhetnek belőle.
    Az őszi piacot elárasztó csemegeszőlőt természetesen frissen a legjobb fogyasztani, hiszen ebben a formában tudja a legértékesebb arcát mutatni, de használjuk ki a bőséget, és süssünk-főzzünk szőlővel a szeptemberi konyhában.


    Túrós szőlős pite

    Hozzávalók:

    30 dkg liszt
    15 dkg cukor
    150 ml tejföl
    10 dkg túró
    3 tojás
    1 cs sütőpor
    30 ml tej
    2 csipet fahéj
    20 db felezett szőlő

     Krémsajtos szőlőgolyók

    Hozzávalók:

    20 db nagyobb szőlőszem
    250 g natúr krémsajt
    100 g darabolt dió
    100 g darabolt pisztácia

    Elkészítés:

    Az alaposan megmosott szőlőszemeket letörölgetjük.
    A krémsajtot villával kikeverjük, hogy ne maradjon darabos. Diónyi mennyiséget a tenyerünkbe nyomkodunk, kilapítjuk, a közepébe helyezzük a szőlőszemet és összegyúrjuk. Darabolt, pörkölt dióba, vagy pisztáciába forgatjuk.


      Elkészítés:

      Összekeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral és a fahéjjal.
      Hozzáadjuk a 3 tojást, alaposan kikeverjük és folyamatos kevergetés mellett mehet bele a tejföl és a túró is.
      A tejjel simára keverjük a süteménytésztát és egy kivajazott piteformába öntjük. A felezett szőlőszemeket a még nyers tésztára ültetjük és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.


      Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el